Inmormantarea in credinta ortodoxa
„In Iisus Hristos nu exista o viata pana la moarte si o viata dupa moarte, ci o singura viata, care-i unica: de la nastere in vesnicie.” ( Parintele Constantin Necula )
Conform Sfintei Scripturi:
„Nu stiti ziua, nici ceasul…” (Mt. 25, 13)
Moartea conform Bisericii Ortodoxe este definita ca fiiind despartirea sufletului de trup. Trupul se intoarce in pamant, iar sufletul nu moare niciodata, el doar se intoarce la Dumnezeu, cel care l-a creat. Moartea este singurul lucru care nu poate fi ocolit in viata noastra.
Trecerea in nefiinta a unei persoane dragi este un moment dificil pentru oricare dintre noi. Slujba de inmormantare este ultimul omagiu pe care il aducem persoanei care a plecat dintre noi. Pentru a ne desparti de persoana decedata corespunzator ritualul ortodox de inmormantare contine o serie de obiceiuri si traditii pentru omagierea sufletului plecat in lumea celor drepti. Etapele predecesoare inmormantarii:
– In cazul in care ingrijim o persoana aflata pe pat, aflata in imposibilitatea de a se deplasa credinta ortodoxa spune ca este de datoria celor care il ingrijesc pe bolnav sa cheme preotul. Preotul este chemat pentru a impartasi persoana aflata pe patul de moarte, pentru a marturisi pacatele pe care le-a savarsit in timpul vietii si pentru a cere iertarea pacatelor. Se spune ca daca persoanele care l-au ingrijit nu s-au ocupat de acest demers acest lucru va ramane un pacat asupra familiei ramase. Dupa decesul persoanei se anunta preotul parohiei de care apartinea persoana decedata, pentru a stabili cu acesta ora si data inmormantarii, precum si data si ora priveghiului.